Overleven in de tuin: het nut van een vogelhuisje

Zijn gevederde vriendjes in jouw tuin je een lust voor het oog? Dan betreuren wij het om je mee te delen dat vogels dankzij het verdwijnen van natuurgebieden en de constante aanbouw van woningen en andere gebouwen ze hun heil ergens anders gaan zoeken. Maar gelukkig is er een manier om de vliegende pluizenbollen terug naar jouw tuin te halen! Namelijk door een vogelhuisje te installeren. Hierdoor voelen de beestjes zich weer welkom en doen ze zich te goed aan het voedsel dat ze anders met de grootste moeite zouden moeten vinden. Hieronder hebben we een aantal feiten en tips opgesteld om het de keuze voor het verblijf van vogels in jouw tuin extra gemakkelijk te maken.

Een vogelhuisje: waarom?

Om maar even wat onbaatzuchtigheid te inspireren; het staat zo mooi in je tuin. Dat is de eerste reden. De huisjes zijn er in vele verschillende soorten en maten en je kan ze natuurlijk ook zelf maken om heer en meester te zijn over het eindresultaat van deze letterlijk en figuurlijk bevlogen woning.

 

Daarnaast hebben de vogels dit verblijf hard nodig. In en aan het vogelhuisje kun je voedsel voor ze neerleggen en ophangen, iets waaraan de beestjes in de koudere maanden al gauw een enorm tekort hebben. De bevroren grond en dikke lagen sneeuw zorgen ervoor dat ze geen insecten meer kunnen vinden.

 

Dit betekent dat ze zich moeten verplaatsen naar een plek waar wel voedsel voorhanden zouden kunnen zijn. Tuinen zijn dan al snel gevonden! Zeker als ze merken dat daar meer bedrijvigheid is van hun soortgenoten. Je kunt er daarom voor kiezen om een voeder- of nesthuisje te installeren in je tuin. Maar ook multifunctionele huisjes zijn mogelijk waarin een combinatie van deze twee zaken mogelijk is.

Voedsel

Afhankelijk van welke soorten en hoeveelheid vogels je in je tuin wilt hebben, kun je kiezen uit diverse soorten voedsel. Het ene beestje wil iets anders dan een ander en daarom is een ruim keuzemenu in en rond vogelhuisjes nooit een slecht idee. Daarom zou je voor een combipakket kunnen kiezen. Bovendien bieden in de winter vetbollen een populaire voeding voor de beestjes. Ook pindaslingers slaan ze niet over. Wil je dat het qua vogels in jouw tuin een drukte van jewelste is? Dan is een ietwat ‘rommelige’ tuin met allerlei plekken waar ze zich kunnen verschuilen altijd een goed idee.